Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Turystyka kulinarna w Polsce

Turystyka kulinarna w Polsce

Polska może się pochwalić swoimi tradycyjnymi potrawami i smakami, ale  też bardzo różnorodną kuchnią regionalną. Lokalne przysmaki i specjały, rozmaite tradycyjne dania w różnych regionach kraju, to wielkie bogactwo kulturowe i prawdziwe dziedzictwo kulinarne. Kuchnie regionalne czerpią z głębokich tradycji ludności zamieszkującej dane tereny, ich zajęć codziennych i trybu życia. Czasem te korzenie sięgają wielu stuleci, a oryginalne tradycyjne receptury i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie to prawdziwe skarby regionalnego folkloru i ważne części lokalnych kultur.

Kuchnie regionalne - zwierciadło tradycji regionów

Kuchnie regionalne w najgłębszy sposób odzwierciedlają charakter danego miejsca, ukazują jego najważniejsze cechy i zasoby. Bardzo często kuchnie regionalne wiążą się ściśle z tradycyjnymi zajęciami mieszkańcow regionu, jak np. wypas owiec przez górali widać wyraźnie w kuchni góralskiej, jak potrawy z baraniny czy sery owcze. Wśród polskich kuchni regionalnych można znaleźć m.in. kuchnię kaszubską, kuchnię pomorską, kuchnię wielkopolską, kuchnię mazowiecką, kuchnię kurpiowską czy kuchnię kujawską.

Kuchnie świata także w Polsce

Podróżując po naszym kraju można równocześnie przeżyć podróż kulinarną po smakach świata. W różnych miejscach w Polsce znajdują się restauracje serwujące dania przeróżnych kuchni świata, czasami prowadzone przez obcokrajowców, dla których jest to kuchnia rodzima. Na kulinarnej mapie Polski jest wiele miejsc, które proponują kulinarne doznania rodem z różnych stron świata. Nie brak m.in. restauracji włoskich czy amerykańskich, można też znaleźć także kuchnię kreolską, rosyjską, wietnamską, karaibską i wiele innych.