Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Sushi

Sushi cieszy się w Polsce rosnącą popularnością. Zwłaszcza w dużych miastach można wręcz przebierać w miejscach oferujących sushi. Kuchnia japońska staje się coraz bardziej przystępna, a spróbowanie jej to najprostszy sposób na daleką podróż do Japonii. W restauracji możesz zjeść sushi tradycyjne, ale nie brak też miejsc proponujących kuchnię typu fusion, czyli w tym wypadku łączącą wpływy kuchni japońskiej z naszymi bardziej tradycyjnymi, rodzimymi smakami. Co to jest sushi Najogólniej mówiąc, sushi to ryż z rybą i dodatkami w różnych formach. Podkreślenia wymaga, że najważniejszy w sushi jest ryż - nie ryba. Najbardziej tradycyjne formy sushi to faktycznie te z owocami morza, ale dodatki mogą być inne, na przykład tylko warzywa. Sushi łączy zarówno walory smakowe, jak i wizualne. Wszystkie formy podawania sushi charakteryzują się atrakcyjnym wyglądem i starannością wykonania - Japończycy przywiązują wielką wagę do strony estetycznej, co widać też wyraźnie w japońskiej kuchni. Rodzaje sushi Do najpopularniejszych form podawania sushi należą zawijane rolki, cięte później na krążki: futomaki, hosomaki, california maki i gunkanmaki. Najprostszą i chyba najbardziej cenioną przez smakoszy formą jest nigiri, czyli kulka ryżu z jednym składnikiem ułożonym na wierzchu - najczęściej jest to surowa ryba. Świeżość i smakowitość ryby jest zresztą jednym z głównych wyznaczników tego, czy dana restauracja sushi jest godna polecenia. Podstawą dobrego sushi jest bezwzględnie świeżość składników. To jest kwestia całkowicie bezsporna - sushi przygotowywane jest na bieżąco, wyłącznie z produktów pierwszej świeżości i wysokiej jakości. Zamawiając proste formy sushi masz największą kontrolę nad tym, czy wszystko jest świeże, bo od razu zauważysz, jeśli nie. Wybierając formy sushi z dużą ilością dodatków, zapiekane czy poddane innej obróbce termicznej, ocenić stan świeżości z całą pewnością jest trudniej.