Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Sosy i ich rola w daniach

Sosy i ich rola w daniach

Po co w daniu sos?

Sosy to element dania, ktory często bywa niedoceniany. Stanowi nieodłączny element kompozycji smaków, często właśnie na nim spoczywa ciężar połączenia składników w harmonizującą, spójną całość. Mimo to, sos często jest niedostrzegany. Nikt o niego nie pyta, żadko kto zachwyca się "ojej, jaki pyszny sos!". Bardzo często nie obecność sosu jest dostrzegana, ale dopiero jej brak. Sos jest bardzo istotnym elementem potrawy, nie mniej niż użyte do jej przygotowania składniki. Dlaczego sos jest taki ważny i co warto o nim wiedzieć?
 
Sos jest dodatkiem, który spełnia dwie zasadnicze funkcje. Po pierwsze, jest on nośnikiem wielu smaków. Bardzo często sos jest tym składnikiem dania, który ma najbardziej intensywny smak, ale może też być odwrotnie - może łagodzić i tonować zdecydowany smak niektórych składników. Stanowi pewnego rodzaju esencję smaków, które idealnie współgrają z produktami wykorzystanymi do przygotowania potrawy. Drugie zadanie sosu jest prozaiczne - ma sprawić, żeby danie nie było zbyt suche oraz fizycznie zespoić składniki. W zależności od dania, sos może się znajdować już na talerzu, albo podany osobno, co umożliwi dozowanie go wedle uznania.

Rodzaje sosów

Sosy to naprawdę nieskończone bogactwo smaków, źródło inspiracji i świetne pole do popisu. Obok klasyczych, tradycyjnych sosów doskonale znanych z kanonów sztuki kulinarnej, triumfy święcą najbardziej fantazyjne i niespotykane sosy, będące wyrazem twórczego podejścia do gotowania w wykonaniu kreatywnego szefa kuchni. Sosy mogą być na zimno i na ciepło, lekkie lub tłuste, delikatne albo gęste i treściwe, a także utrzymane w różnych smakach: słodkie, słone, kwaśne, pikantne czy nawet cierpkie. Wymyślanie rozmaitych sosób do dań ograniczone są tylko i wyłącznie kulinarną wyobraźnią autora dania.
 
Do najbardziej znanych sosów należą takie, jak: sos pomidorowy, sos czosnkowy, sos koperkowy, sos beszamelowy, sos grzybowy, sos tatarski, sos winegret, guacamole i inne salsy meksykańskie, sos tysiąca wysp, sos barbecue, sos sojowy, sos tabasco, sos tzatziki czy sos duński remoulada.

Jak powstają sosy? 

Mogą być przygotowywane na bazie wywaru mięsnego lub warzywnego, za podstawę brane są także różne oleje czy oliwa z oliwek, popularne są także sosy jogurtowe i śmietanowe. Sos oczywiście niemal nie może istnieć bez dodatków i przypraw. Wykorzystywane w tym charakterze może być np. wino, sok owocowy, ser, mus warzywny, zioła, octy, musztardy, naturalnie sól i pieprz oraz cukier. Do zagęszczania sosów najczęściej używa się mąki.