Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Pierogi

Gotowane, pieczone, smażone. Wytrawne lub słodkie. Z mięsem i wegetariańskie. Suche albo w bulionie. Wielkie i pękate albo drobne, na jeden kęs. Mowa rzecz jasna o pierogach. Moc postaci, sposobów przygotowania i różnorodnych smaków, a ciągle to ta sama potrawa, bardzo lubiana w różnych formach na całym świecie. W Polsce pierogi należą do najchętniej przyrządzanych i wybieranych potraw, wręcz trudno o restaurację, która w menu nie miałaby żadnego rodzaju pierogów. Dzięki takiemu urozmaiceniu, pierogi nigdy się nie nudzą i bez końca można próbować ich w nowych odsłonach, jak i wracać do tych ulubionych. Bardzo popularne w naszym kraju stały się pierogarnie - restauracje specjalizujące się typowo w pierogach.

Pierogi w kuchniach świata

Pierogi w różnych formach obecne są w większości kuchni świata. Mogą się od siebie różnić diametralnie, na przykład chińskie pierożki wonton, południowoamerykańskie empanadas czy włoskie ravioli; ale niezależnie od części świata, z której pochodzą, ciągle mają wspólny mianownik. Pierogi to porcjowany farsz umieszczany wewnątrz kawałka ciasta. Tak można powiedzieć o dowolnych pierogach na całym świecie, a jednak wszędzie mają one swój niepowtarzalny smak.
 
W Polsce pierogi są tak popularne i obecne w tak wielu domach na co dzień, że wiele osób uważa pierogi za danie typowo polskie. Tymczasem, mimo obecności tej potrawy w różnych kuchniach świata, prawdopodobną ojczyzną pierogów są Chiny. Przypuszczalnie to właśnie w Chinach powstał pomysł zawijania farszu w ciasto, a stamtąd wraz z podróżnikami rozprzestrzenił się po całym świecie. Możliwe jest także, że pierogi zostały niejako "wymyślone" równolegle w różnych miejscach na kuli ziemskiej. Niezależnie od tego, gdzie faktycznie powstał pierwszy pieróg, dziś są one obecne praktycznie na całym świecie.

Pierogi na polskim stole

Najbardziej znane i lubiane w naszym kraju są pierogi gotowane. One także mogą występować w różnych wersjach, zwłaszcza wyróżniają się trzy: wytrawna, wegetariańska i na słodko. Dwa pierwsze rodzaje królują na stołach jako dania obiadowe przez cały rok, w szczególności pierogi z mięsem, pierogi ruskie i pierogi z kapustą i grzybami. Z kolei pierogi słodkie są popularne szczególnie w sezonie letnim, ze względu na słodki farsz z owoców sezonowych. Warto się otworzyć i próbować różnych wersji pierogów popularnych w Polsce, jak i kosztować pierogów w postaciach popularnych w innych krajach.