Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Mięsiwo

Dania z mięsem należą do najchętniej wybieranych dań obiadowych w restauracjach. Wśród potraw z mięsem można znaleźć rozmaite kompozycje smakowe dla każdego podniebienia - od wariacji na temat tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami, po wyszukane dania z jagnięciny czy znakomitej jakości steki. Dania z mięsa to także dziczyzna, którą znaleźć można nie tylko w restauracjach myśliwskich. W daniach mięsnych wykorzystuje się także drób, z walorów smakowych słynie między innymi kaczka, gęś czy indyk.

Mięso w roli głównej

Dania mięsne to ogólnie rzecz biorąc takie posiłki, w których główną rolę gra mięso. Pozostałe elementy potrawy są jedynie uzupełnieniem bukietu smakowego i dopełnieniem, ich smaki nie są dominujące, a podkreślające smak mięsa. Jednym z najbardziej cenionych dań przez smakoszy mięsa są steki, gdzie zdecydowanie pojedyncza sztuka mięsa jest gwiazdą na talerzu. Stek stanowi kwintesencję mięsnych smaków, pozwala w pełni poczuć i docenić walory smakowe mięsa.

Dania mięsne - kotlety i nie tylko

Do najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań mięsnych z pewnością należą kotlety. Panierowany kotlet schabowy to danie znane chyba wszystkim. Odpowiednio przygotowany i usmażony kotlet schabowy potrafi zachwycić niejedno wymagające podniebienie. Obok kotletów w panierce bardzo chętnie wybierane są również kotlety mielone. Dzięki łączeniu różnego mięsa oraz użyciu dobrze dobranych przypraw można uzyskać danie o wysokich walorach smakowych.

Różne potrawy z mięsa

Niezależnie od tego, jakiego rodzaju mięso znajduje się w daniu, zwykle jest to jeden lub więcej większych kawałków, przyprawionych oszczędnie, czasem podawanych z sosem, a do tego różne dodatki. Dania mięsne to również wszelkiego rodzaju potrawy typu zapiekanki, gulasze, szaszłyki, rolady, kotlety panierowane, kotlety mielone, dania jednogarnkowe, dania z podrobów, różnego rodzaju wędliny i wiele innych. Dania mięsne to prawdziwe bogactwo smaków, które mocno różni się także w poszczególnych kuchniach świata. Wspólny pozostaje fakt wyeksponowania smaku mięsa w daniu.