Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska należy do najbardziej znanych i lubianych kuchni na świecie. Lekka, pyszna, śródziemnomorska kuchnia swoimi smakami przywodzi na myśl ciepłe słońce, długie letnie wieczory i beztroską zabawę. Nic dziwnego, że z takim upodobaniem wybierają ją ludzie na całym świecie. Jedzenie z tamtego regionu oddaje też w pełni klimat i urok Włoch. Za popularnością kuchni włoskiej przemawia także fakt, że jest ona bardzo różnorodna, każdy znajdzie w niej danie odpowiadające własnym gustom kulinarnym.

Co charakteryzuje kuchnię włoską?

Dania kuchni włoskiej różnią się od siebie mocno w zależności od regionu kulinarnego Włoch, z jakiego pochodzą. Wachlarz potraw włoskich jest niesamowicie szeroki i obejmuje wszystko, od przystawek po desery. Wspólnym mianownikiem kuchni włoskiej jest korzystanie z bardzo świeżych, dostępnych lokalnie i sezonowo składników. Właśnie ta cecha powoduje, że kuchnia włoska jest bardzo zdrowa i pełnowartościowa.
 
Dania włoskie charakteryzuje także używanie dużej ilości ziół w roli przypraw. Chyba wszyscy kojarzą kuchnię włoską z takimi ziołami jak bazylia, oregano, tymianek czy rozmaryn. Kuchnia włoska nie może się obyć także bez wysokiej jakości oliwy z oliwek oraz słynnego na całym świecie twardego, słonego sera podpuszczkowego. Istotną cechą włoskich kulinariów jest także używanie dużej ilości warzyw.

Popularne dania - pizza i co jeszcze?

Do najbardziej znanych dań włoskich należą rozmaite makarony z dodatkami i sosami (np. spaghetti, lasagne), różnego rodzaju pierożki (tortellini, ravioli), zupy warzywne (minestrone), pieczywo (foccacia, bruschetta) a także oczywiście pizza. Bardzo popularne są także desery, jak tiramisu czy panna cotta. Te dania w wersjach bardziej tradycyjnych można znaleźć w restauracjach włoskich, a wariacje na ich temat i potrawy inspirowane włoskimi oryginałami bardzo często znajdują się w menu różnych, niekoniecznie włoskich restauracji.