Kuchnia śląska cechuje się przede wszystkim tym, że jej potrawy są treściwe i sycące. Prym wiodą przede wszystkim potrawy ziemniaczane i mięsne, a w całym kraju szeroko znane są zwłaszcza ziemniaczane kluski śląskie i rolady wieprzowe. Kuchnia śląska jest jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni na terenie Polski, wiele dań śląskich powszechnie uznawane jest także jako typowo polskie potrawy.
Dania kuchni śląskiej
Na kuchnię śląską wyraźny wpływ miała m.in. kuchnia niemiecka, czeska i austriacka, jednak w dużej mierze ta kuchnia, zwłaszcza w regionie Górnego Śląska, opiera się o potrawy powstałe i popularne właśnie w tym regionie. Tradycyjne dania śląskie przygotowywane są z produktów dostępnych lokalnie, czyli wspomniane ziemniaki, kasze, kapustę kiszoną, nabiał, a w późniejszym czasie także mięso wieprzowe i inne składniki pozyskiwane z trzody chlewnej, które wykorzystywało się do wytwarzania wędlin podrobowych.
Typowe dla kuchni śląskiej są także kwaśne i słone zupy. Do najbardziej rozpoznawalnych należy żur na zakwasie z mąki żytniej razowej. Charakterystyczna jest także wodzionka, czyli cienka i słona zupa z chlebem, albo bryja, której podstawą jest rozrzedzona kasza, mająca postać gęstej zupy. Zwłaszcza wodzionka jest mocno związana z tradycją kuchni śląskiej, powszechnie gościła w wielu domach na śląsku w dni powszednie.
Śląskie desery
Na uwagę zasługują także śląskie słodkości. Jednym z najbardziej znanych przysmaków jest śląski kołocz - ciasto, które może być z serem, makiem albo tylko z posypką. Popularna jest także szpajza - słodki deser jajeczny, może być z dodatkiem soku lub alkoholu (w wersji dla osób dorosłych). Słodką potrawą świąteczną są makówki, czyli kawałeczki pieczywa moczone w mleku z makiem, słodzonym miodem i bakaliami.