Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Kuchnia polska tradycyjna

Kuchnia polska to tak naprawdę mieszanina różnorodnych wpływów narodowości zamieszkujących polskie ziemie oraz rozmaitych kuchni krajów ościennych. Polska kuchnia jest także niesamowicie zróżnicowana w zależności od regionu. Trudno tak naprawdę mówić o jednolitej kuchni polskiej, nawet tradycyjne potrawy wigilijne różnią się w poszczególnych częściach kraju. Prościej można wskazać grupy produktów, które najczęściej wykorzystywane są w potrawach kuchni polskiej.

Kształtowanie się kuchni polskiej

Kuchnię polską, tak jak inne kuchnie świata, cechuje wykorzystywanie najbardziej dostępnych i powszechnych produktów w danym miejscu. Istotny wpływ na kształt kuchni danego kraju zawsze miało również to, czym w większości zajmuje się rodzima ludność, co w przypadku Polski oznaczało zajmowanie się głównie rolnictwem i przemysłem. W efekcie tego mamy dania sycące, wysokokaloryczne, treściwe i proste w przygotowaniu - odpowiednia dieta dla osób ciężko pracujących fizycznie. Dziś po tradycyjne dania kuchni polskiej sięga się raczej sporadycznie, bardziej od święta. Coraz rzadziej stanowią one powszechną podstawę diety, ustępując na korzyść wpływów lżejszych kuchni, np. śródziemnomorskiej.

Cechy kuchni polskiej

Do najbardziej charakterystycznych produktów używanych w kuchni polskiej należą ziemniaki, kasze, kapusta i buraki, mleko krowie, mięso wieprzowie i wołowe, drób, dziczyzna, owoce runa leśnego i zboża, a w nieco mniejszym stopniu ryby. Z nich przygotowuje się rozmaite potrawy, głównie kluski, pierogi i placki - mączne i ziemniaczane, gęste dania jednogarnkowe z mięsem, treściwe zupy z wkładką, mięso porcjowane pieczone i smażone, nabiał oraz wypieki zbożowe. W kuchni polskiej długo królowały ryby słodkowodne, z czasem na stołach coraz częściej pojawiały się ryby morskie. W charakterze dodatków chętnie wykorzystywane są owoce leśne, zioła, grzyby i orzechy.

 

Dania kuchni polskiej w tradycyjnej lub nieco bardziej unowocześnionej odsłonie można znaleźć w więkości restauracji - praktycznie wszędzie tam, gdzie nie ma typowo konkretnej kuchni świata. Co tu dużo mówić, większości polaków zdecyowanie trafiają w gust potrawy polskie, a kuchnia polska dzięki swojej zmienności różnych regionach kraju nigdy nie staje się nudna. W każdym regionie Polski warto próbować regionalnych przysmaków, by poznać te różnice i charakter danego regionu.