Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa łączy w sobie wpływy kuchni białoruskiej, litewskiej, austro-węgierskiej i rosyjskiej z akcentami tatarskimi czy żydowskimi. Kuchnia kresowa w Polsce jest charakterystyczna dla regionu podlasia, ale wiele jej dań znanych jest szeroko w całym kraju. Kuchnia podlaska, czy też szerzej - kresowa, to kwintesencja smaków tego regionu Europy Środkowo-Wschodniej, słynącego z żyznych pól i bardzo rozległych, bogatych terenów leśnych.

Ziemniaki i placki w kuchni kresowej

Dania kuchni kresowej to przede wszystkim potrawy sycące, pożywne, tłuste i wyjątkowo smaczne za sprawą chętnie używanych ziół. Produktem często wykorzystywanym w potrawach kresowych jest niepozorny ziemniak, ale mnogość sposobów jego użycia i przyrządzania czyni z kuchni kresów prawdziwy ewenement. Do charakterystycznych potraw ziemniaczanych obecnych na Kresach i w kuchni podlaskiej należy między innymi babka ziemniaczana, placki ziemniaczane, kiszka ziemniaczana czy kartacze.
 
Na Podlasiu i całych kresach popularnością cieszą się także różnego rodzaju dania mączne, w szczególności placki i pierogi. Wśród placków najbardziej znane są bliny, czyli rodzaj racuchów. Jeśli chodzi o pierogi, to obok gotowanych w kuchni kresowej szczególnie popularne są pierogi pieczone, w tym czebureki - duże pierogi nadziewane mięsnym farszem.

Co jeszcze zjesz na Kresach i Podlasiu?

Kuchnia kresowa to także charakterystyczne zupy, jak chłodnik litewski i barszcz. Jeśli chodzi o mięso wykorzystywane w kuchni kresowej, to jest to głównie wieprzowina i baranina. Potraw rybnych jest stosunkowo niewiele, używane są ryby słodkowodne. Kuchnia podlaska i kresowa słynie także z bardzo słodkich deserów, głównie ciast, naleśników na słodko oraz deserów z owoców leśnych.