Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Kuchnia azjatycka

Do kuchni azjatyckich zaliczamy tak naprawdę wiele różnych kuchni poszczególnych krajów Azji, które mają własne charaktery i cechy indywidualne. Jednak jak kontynent azjatycki długi i szeroki, można znaleźć pewne cechy wspólne, obecne niemalże w każdej azjatyckiej kuchni. Należą do nich używanie ryżu, duża ilość warzyw oraz stosowanie aromatycznych i nieco pikatnych przypraw. W wielu krajach azjatyckich jedną z cech lokalnej kuchni jest duża rola dań z ryb i owoców morza.

Kuchnia azjatycka - kuchnie różnych krajów Azji

Najbardziej znane kuchnie azjatyckie to kuchnia chińska, japońska, tajska, wietnamska, koreańska, turecka czy kaukaska. Do kuchni azjatyckich należy także kuchnia indyjska, która charakteryzuje się mocno indywidualnymi walorami smakowymi i przyprawami odpowiedzialnymi za bukiet smaków (jak curry czy kurkuma), potrawami z kurczaka, a także daniami w dużej części wegetariańskimi.

Potrawy kuchni azjatyckiej

W kuchni azjatyckiej obecne są wyjątkowe makarony i pierożki, zwłaszcza gotowane na parze. Nie brakuje także bardzo aromatycznych i wyrazistych w smaku bulionów mięsnych, drobiowych i rybnych. Kraje z dostępem do morza to oczywiście kuchnie pełne ryb i owoców morza. Jeżeli chodzi o mięso, w różnych regionach Azji spożywa się zarówno wołowinę, wieprzowinę jak i baraninę. Z drobiu zaś popularna jest kaczka.

Smaki Azji

Ciekawostką jest fakt, że w kuchni azjatyckiej z lubością łączone są smaki słodki i kwaśny, co jest dalekie od naszych europejskich, utartych, tradycyjnych smaków. Okazuje się, że smak słodki w daniach wytrawnych stanowi bardzo interesujący akcent i wzbogaca smak potrawy. Jednocześnie słodkość jest bardzo dobrą przeciwwagą dla dominujących nut kwaśnych i pikantnych. Zdecydowanie próbowanie dań kuchni ajatyckich pozwala poszerzyć horyzonty kulinarne i wzbogacić swoje doznania smakowe.