Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Jedzenie z dowozem

Jedzenie na dowóz staje się coraz bardziej popularną formą korzystania z usług restauracyjnych. Przede wszystkim za powszechnym korzystaniem z tego rozwiązania przemawia ogromna oszczędność czasu, zarówno na przygotowanie posiłku jak i samo jedzenie. Oczywiście, wizyta w restauracji może być bardzo przyjemnym wydarzeniem i tak naprawdę formą rozrywki i atrakcyjnego spędzenia części czasu wolnego, ale na co dzień zwykle nie ma na to czasu. Gotowanie? Jasne, ale później nakrywanie stołu, sprzątanie... cóż, nie ma co się dziwić, że zamawianie jedzenia na dowóz jako wielkie ułatwienie zwykłego dnia, szturmem zdobyło serca tylu osób.

Dowóz - za opłatą czy bezpłatnie?

Istotną kwestią w przypadku zamawiania dań na dowóz jest sprawdzenie, czy i jaki będzie koszt dowozu. Kwota ta jest doliczana do kosztów zamówionych dań oraz ich opakowań. Informacje dotyczące kosztu dowozu powinny się znajdować na stronie internetowej wybranej restauracji oferującej dania z dowozem, w razie wątpliwości warto zasięgnąć informacji telefonicznie. Upewnienie się co do kwestii dodatkowych kosztów pozwoli uniknąć zaskoczenia oraz gorączkowego poszukiwania drobnych, gdy kurier z parującym daniem stanie już w drzwiach.

Czy każda restauracja oferuje dania z dowozem?

Zdecydowanie trzeba zaznaczyć, że nie każda. Nie zawsze jest to możliwe, z różnych powodów. Jednak coraz więcej powstaje platform i aplikacji agregujących realizację usług związanych z dowożeniem zamówień na wynos. Restauracja, która Cię interesuje, nie prowadzi własnego dowozu? Być może współpracuje z jakąś firmą zewnętrzną w zakresie zamówień na dowóz, warto dokładnie sprawdzić. Są jednak miejsca, które z założenia nie realizują tej formy dystrybuowania swoich dań, np. ekskluzywne restauracje, w których dania oprócz nieprzeciętnych walorów smakowych, stanowią także wyjątkową kompozycję wizualną i szef kuchni podaje je wyłącznie w takiej formie.

A co z jakością dań dostarczanych na dowóz?

Ciepły, świeży, pachnący obiad pod same drzwi po zabieganym dniu - no bajka. Ale bajka ma to do siebie, że czasem zamienia się w koszmar. Każdy, kto doświadczył tego zawodu, jakim jest otrzymanie bardzo słabej jakości dania (jeszcze w momencie, kiedy jest się ekstremalnie głodnym!), dobrze wie jak bolesne może być takie rozczarowanie. Stąd też niejedna osoba zniechęciła się do zamawiania jedzenia z dowozem. Konsekwencje takiego przykrego doświadczenia są zrozumiałe, warto jednak nie przekreślać całkiem tej opcji i dać szansę innemu miejscu, o którym krążą dobre opinie, albo odwiedzało się je osobiście. Jeśli jednak obawa jest za duża, to takim rozwiązaniem pośrednim może być zabranie dań na wynos - osobiste odbieranie przygotowanych i zapakowanych dań.
 
A co zrobić, jeżeli doszło do takiej porażki ze strony restauracji i dostarczone danie absolutnie nie spełnia oczekiwań? Po pierwsze warto od razu wykonać zdjęcia dokumentujące stan faktyczny i koniecznie natychmiast poinformować restaurację o zaistniałym zdarzeniu. Najgorszym wyjściem z takiej sytuacji jest bezczynność, bo tym samym nie dajemy restauracji możliwości naprawienia błędu, a sami pozostajemy w poczuciu niezadowolenia i zostania źle potraktowanym jako klient.
 
Każde dobre i sprawdzone miejsce będzie chciało wyjść z twarzą ze swojego potknięcia i zadośćuczynić klientowi za niedogodności, jakie go spotkały. Wiadomo, nie żyjemy w świecie idealnym, porażka może mieć miejsce (chociaż nie powinna) - ważne, jaka będzie reakcja na takie zdarzenie. Restauracje dbające o swoich gości, na równi dbają o klienta zamawiającego na wynos. Usługi restauracyjne powinny być świadczone na najwyższym poziomie i tak samo powinny być załatwiane wszelkie problemy.