Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść burger
Co zjeść makaron
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Dania bezglutenowe

Kuchnia bezglutenowa jest coraz bardziej znana i coraz łatwiej dostępna. Jest to przede wszystkim wielkie udogodnienie dla osób cierpiących na celiakię lub alergię na gluten, które jeszcze do niedawna musiały się sporo naszukać, żeby zjeść coś bezglutenowego na mieście. Obecnie cały czas pojawiają się nowe restauracje, które dostrzegają ten problem i wprowadzają do swojego menu dania bezglutenowe. Powstają także całkowicie bezglutenowe restauracje, przeważnie w dużych miastach.

Czym jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa opiera się na konieczności elimnacji produktów zawierających gluten, czyli pszenicy, orkiszu, jęczmienia i żyta. Trwają obecnie badania i dyskusje dotyczące dopuszczalności owsa. Oznacza to, że wszystkie dania zawierające któryś z powyższych produktów w jakiejkolwiek postaci, także będą zawierały gluten. Jasno z tego wynika, że najbardziej trzeba uważać na wszelkie produkty mączne i na bazie kaszy. Za każdym razem trzeba sprawdzić, czy wykorzystana do przygotowania dania mąka lub kasza nie pochodzi właśnie ze składników z grupy zbóż zawierających gluten.
 
Istnieje jednak cała lista zbóż naturalnych, które nie zawierają glutenu. Dzięki temu w opcji bezglutenowej można znaleźć także takie popularne dania jak zapiekanki, pizze czy makarony. Osoba na diecie bezglutenowej nie musi rezygnować ze swoich ulubionych dań, wystarczy poszukać bezglutenowych odpowiedników przygotowanych z wykorzystaniem zamienników i alternatywnych produktów. Dania bezglutenowe to także bogactwo zupełnie nowych smaków, za sprawą wykorzystywania produktów, po które sięga się rzadziej mogąc wykorzystywać produkty zawierające gluten.

Dla kogo są dania bezglutenowe?

Kuchnia bezglutenowa, jak wyżej wspomniano, przede wszystkim jest dla osób z celiakią oraz alergią na gluten. Obecnie niektóre zdrowe osoboy z różnych powodów także decydują się na dietę bezglutenową. Nie ma jednak żadnych przeszkód, aby takich dań spróbował każdy. W przygotowaniu dań wytrawnych bez glutenu często wykorzystuje się mąki i makarony ryżowe i kukurydziane, często pojawia się także kasza gryczana, quinoa czy amarantus. Bardzo ciekawe i zaskakujące są także desery bezglutenowe. Takie słodkości potrafią prawdziwie zaskoczyć nieoczywistymi smakami każdego poszukiwacza kulinarnych przygód.